Hjärta mjölk

Med Hjärta mjölks lektioner för årskurs 1-6 och pedagogiska material för förskolan får elever och förskolebarn arbeta med läroplanens frågor om mat, miljö och hållbarhet.

Kor som betar bidrar till den biologiska mångfalden. Då blir det plats för sånglärka, humla och många fler växter och djur. Dessutom äter kor mest gräs, som människor inte kan äta, och omvandlar det nyttig mat.

Lektioner för skolan

Hjärta mjölks lektioner berättar om mjölkens väg från kon till mjölkglaset. Två av lektionerna utgår från filmen "Mjölkproduktion, så funkar det". Filmen är tecknad på whiteboard och berättar om den svenska mjölkproduktionen och dess mervärden. Eleverna får veta mer om hur gräs blir till ett nyttigt livsmedel och hur det påverkar miljön. De får också lära sig mer om vikten av att äta en bra skollunch och med hjälp av tallriksmodellen utforma sina egna veckomatsedlar.

Hjärta mjölk

Mjölk har under senare tid blivit ett omdebatterat ämne när det gäller både hälsa och miljö. Många åsikter baseras på myter istället för fakta. I lektionen om källkritik får eleverna lära sig att tänka mer självkritiskt.

Material för förskolan

I Konelias liv på bondgården får förskolebarnen följa med kon Konelia och hennes vänner runt på bondgården och bekanta sig med de djur, växter och maskiner som finns där.

I Varför behöver vi äta? får barnen i förskolan på ett roligt och lekfullt sätt med hjälp av bland annat måltidspedagogik lära sig mer om mat, om varför vi behöver äta och vad som är bra mat. Samtidigt får pedagoger fördjupa sig i ämnet.

Om Hjärta mjölk

Hjärta mjölk sprider forskningsbaserad information om mjölk och vänder sig till dig som arbetar med barn, mat och miljö på förskola och skola. Bakom Hjärta mjölk står svenska mjölkbönder och mejeriföretag via Lantbrukarnas Riksförbund.

Material från Hjärta mjölk
 1. Lpfö 98 PDF-fil
  Konelias liv på bondgården
  Årskurs: Förskola-Förskoleklass Ämne: Ämnesövergripande
  Läs mer om materialet
 2. LGR11 PDF-fil
  Från ko till bord
  Årskurs: 4-6 Ämne: Bild, Biologi, Geografi, Svenska
  Läs mer om materialet
 3. LGR11 PDF-fil
  Mjölkens historia
  Årskurs: 4-6 Ämne: Bild, Hem- och konsumentkunskap, Historia, Svenska
  Läs mer om materialet
 4. LGR11 PDF-fil
  Mjölkkon & biologisk mångfald
  Årskurs: 4-6 Ämne: Biologi, Geografi, Svenska
  Läs mer om materialet
 5. LGR11 PDF-fil
  Veckans matsedel
  Årskurs: 4-6 Ämne: Hem- och konsumentkunskap, Samhällskunskap
  Läs mer om materialet
 6. Lpfö 98 PDF-fil
  Varför behöver vi äta?
  Årskurs: Förskola-Förskoleklass Ämne: Ämnesövergripande
  Läs mer om materialet
 7. LGR11 PDF-fil
  Sant och osant om mjölk - en lektion om att tänka källkritiskt
  Årskurs: 1-3, 4-6 Ämne: Biologi, Hem- och konsumentkunskap, Samhällskunskap, Svenska
  Läs mer om materialet
Visa som Rutnät Lista

7 Varor

Fallande ordning