Hjärta mjölk

Med Hjärta mjölks lektioner för årskurs 4-6 och pedagogiska material för förskolan får elever och förskolebarn arbeta med läroplanens frågor om mat, miljö och hållbarhet.

I Sverige behöver vi betande kor för att nå våra miljömål. Hur det går till vill vi berätta mer om.

Kor som betar bidrar till den biologiska mångfalden. Då blir det plats för sånglärka, humla och många fler växter och djur. Kor ingår dessutom i ett naturligt kretslopp. Kornas bajs blir till gödsel som används till att odla spannmål och grönsaker. Det kan också användas till biogas för att driva bussar och värma upp hus.

Hjärta mjölks fyra lektioner berättar om mjölkens väg från kon till mjölkglaset. Två av lektionerna utgår från filmen "Mjölkproduktion, så funkar det". Filmen är tecknad på whiteboard och berättar om den svenska mjölkproduktionen och dess mervärden. Eleverna får veta mer om hur gräs blir till ett nyttigt livsmedel och hur det påverkar miljön. De får också lära sig mer om vikten av att äta en bra skollunch och med hjälp av tallriksmodellen utforma sina egna veckomatsedlar.

Hjärta mjölk

Förskolebarnen får följa med kon Konelia och hennes vänner runt på bondgården och bekanta sig med de djur, växter och maskiner som finns där. Använd gärna sagan "Hemma hos Konelia" som en introduktion till materialet.

Hjärta mjölk sprider forskningsbaserad information om mjölk och vänder sig till dig som arbetar med barn, mat och miljö på förskola och skola. Bakom Hjärta mjölk står svenska mjölkbönder och mejeriföretag via Lantbrukarnas Riksförbund.

Material från Hjärta mjölk
 1. Lpfö 98 PDF-fil
  Konelias liv på bondgården
  Årskurs: Förskola-Förskoleklass Ämne: Ämnesövergripande
  Läs mer om materialet
 2. LGR11 PDF-fil
  Från ko till bord
  Årskurs: 4-6 Ämne: Bild, Biologi, Geografi, Svenska
  Läs mer om materialet
 3. LGR11 PDF-fil
  Mjölkens historia
  Årskurs: 4-6 Ämne: Bild, Hem- och konsumentkunskap, Historia, Svenska
  Läs mer om materialet
 4. LGR11 PDF-fil
  Mjölkkon & biologisk mångfald
  Årskurs: 4-6 Ämne: Biologi, Geografi, Svenska
  Läs mer om materialet
 5. LGR11 PDF-fil
  Veckans matsedel
  Årskurs: 4-6 Ämne: Hem- och konsumentkunskap, Samhällskunskap
  Läs mer om materialet
Visa som Rutnät Lista

5 Varor

Fallande ordning