MatRätt

MatRätt handlar om hur maten produceras och hur val vi gör i butiken kan påverka miljömässig hållbarhet. Det handlar även om allt som jordbruket bidrar med utöver själva maten.

Längst ned på denna sida hittar du samtliga lektioner och förslag på gymnasiearbeten.

Med MatRätt får du färdiga lektioner som tar dig och dina elever på en resa från jordbrukarens marker till butiken.

Elevsidor online

Med en digital elevsida leds eleverna genom lektionen, steg för steg. Eleverna kan arbeta direkt med sina uppgifter via dator eller surfplatta. Elevsidan kan även användas för genomgång i helklass på projektor.

Klicka här för att komma till elevsidorna

Lektioner och filmer

Hållbara matval förutsätter kunskap om hållbar matproduktion. Här hittar du lektioner för hemkunskap, biologi, kemi, svenska och bild samt gymnasiearbeten. Om du har frågor kring skolsatsningen, kontakta Åsa Lannhard Öberg, asa.lannhard@jordbruksverket.se, 036-15 52 74.

Om du vill fördjupa dig kan du här läsa rapporten som MatRätt bygger på: Hållbar produktion och konsumtion av mat

I filmen träffar vi Anna och Danni. Danni blir osäker när han ska handla mat och vill veta mer om hållbar matproduktion. Anna är uppvuxen på ett jordbruk och har gått på naturbruksgymnasium. Hon tar med Danni på en resa för att visa vad som menas med hållbar matproduktion i praktiken.

Material från Maträtt
  1. LGR11 PDF-fil
    Viktigt att veta hur mat produceras
    Årskurs: 7-9 Ämne: Hem- och konsumentkunskap
    Läs mer om materialet
  2. LGR11 PDF-fil
    Välja mat efter säsong
    Årskurs: 7-9 Ämne: Hem- och konsumentkunskap
    Läs mer om materialet
  3. LGR11 PDF-fil
    Märkning av mat
    Årskurs: 4-6 Ämne: Hem- och konsumentkunskap
    Läs mer om materialet
  4. LGR11 PDF-fil
  5. LGR11 PDF-fil
Visa som Rutnät Lista

13 Varor

Fallande ordning