MatRätt

MatRätt erbjuder lektioner för grundskolan och förslag på gymnasiearbeten om hållbar mat. Det handlar om hur maten produceras, vilka val vi som konsumenter gör i butik och allt som jordbruket bidrar med utöver maten.

Med MatRätt får du färdiga lektioner som tar dig och dina elever på en resa från jordbrukarens marker till butiken.

Elevsidor online

Med MatRätt kan eleverna arbeta direkt med uppgifter via dator eller surfplatta. Varje lektion finns som digital elevsida där eleverna leds genom lektionen, steg för steg. I elevsidorna finns ett helskärmsläge som underlättar för elever att fokusera på uppgiften. Elevsidan kan även användas för genomgång i helklass med hjälp av projektor eller smartboard.

Lektioner och filmer

Hållbara matval förutsätter kunskap om vad som gör matproduktionen hållbar. I MatRätt utgår vi från det naturliga kretsloppet, det vill säga människans, djurens och naturens samspel. Materialet ger på ett belysande sätt kunskaper om bondens roll idag, hur vi håller djur friska och om hur vi förvaltar naturens resurser väl.

Materialet innefattar lektioner för hemkunskap 6-9, biologi 7-9, kemi 7-9, svenska 7-9 och bild 7-9 samt gymnasiearbeten.

I MatRätts filmer träffar vi Danni och Anna. Danni vill lära sig mer om hållbar matproduktion eftersom han ofta blir osäker när han ska handla mat. Anna är uppvuxen på ett jordbruk i Östergötland. Hon har gått naturbruksgymnasium och har goda kunskaper om vad som gör matproduktionen hållbar. Anna tar med Danni på en resa till olika platser för att visa honom vad som menas med en hållbar matproduktion i praktiken.

Om du har frågor kring skolsatsningen, kontakta Åsa Lannhard Öberg, asa.lannhard@jordbruksverket.se, 036-15 52 74.

I MatRätts filmer träffar vi Danni och Anna. Danni vill lära sig mer om hållbar matproduktion eftersom han ofta blir osäker när han ska handla mat. Anna är uppvuxen på ett jordbruk i Östergötland. Hon har gått naturbruksgymnasium och har goda kunskaper om vad som gör matproduktionen hållbar. Anna tar med Danni på en resa till olika platser för att visa honom vad som menas med en hållbar matproduktion i praktiken.

Här kan du se hela resan i ett svep.

Material från Maträtt
  1. LGR11 PDF-fil
    Viktigt att veta hur mat produceras
    Årskurs: 7-9 Ämne: Hem- och konsumentkunskap
    Läs mer om materialet
  2. LGR11 PDF-fil
    Välja mat efter säsong
    Årskurs: 7-9 Ämne: Hem- och konsumentkunskap
    Läs mer om materialet
  3. LGR11 PDF-fil
    Märkning av mat
    Årskurs: 4-6 Ämne: Hem- och konsumentkunskap
    Läs mer om materialet
  4. LGR11 PDF-fil
  5. LGR11 PDF-fil
Visa som Rutnät Lista

13 Varor

Fallande ordning