Året som gick – Svenskt utvecklingssamarbete och Sidas verksamhet 2018
- Koppling till läroplan: LGR11 och LGY11
Vad gör Sida? Hur stort är Sveriges bistånd och vad går Sveriges bistånd till? I den här foldern får du svar på dessa frågor och mycket annat. Sidas folder ”Året som gick” beskriver svenskt utvecklingsarbete under 2018. Underlaget är ett utmärkt inslag i kursen Samhällskunskap som del i undervisning kring Sveriges insatser för att minska fattigdomen i världen.
Elevuppgifter
- Vad är Sida?
- Jämför Sidas arbete mot de globala målen. Vilka av de globala målen är det som Sidas arbete bidrar till att uppnå?
- Hur stor del av Sverige BNI avsätts till bistånd?
- Olika organisationers arbete för att främja mänskliga rättigheter.
- Hur mänskliga rättigheter kränks i olika delar av världen.
- Hur länders och regioners ekonomier hänger samman och hur olika regioners ekonomier förändras i en globaliserad värld.
- Aktuella samhällsfrågor, hotbilder och konflikter i Sverige och världen. FN:s syfte och huvudsakliga uppdrag, andra former av internationell konflikthantering och folkrätten i väpnade konflikter.
Alla som arbetar i skolan ska medverka till att utveckla elevernas känsla för samhörighet, solidaritet och ansvar för människor också utanför den närmaste gruppen, i sin verksamhet bidra till att skolan präglas av jämställdhet och solidaritet mellan människor.
Samhällskunskap (ämne) - Gymnasiet
Undervisningen i ämnet samhällskunskap ska syfta till att eleverna breddar, fördjupar och utvecklar kunskaper om människors livsvillkor med utgångspunkt i olika samhällsfrågor. Politiska, sociala och ekonomiska band sammanlänkar i dag människor i olika samhällen över hela världen. I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om frågor som berör makt, demokrati, jämställdhet och de mänskliga rättigheterna inklusive barns och ungdomars rättigheter i enlighet med konventionen om barnets rättigheter.
- Ämne Samhällskunskap
- Årskurs 7-9, Gymnasiet
- Tema Demokrati, Mänskliga rättigheter
- Avsändare Sida
- PDF-fil
- Börja med att ladda ner foldern du vill att eleverna ska arbeta med.
- Gå igenom materialet och förbered.
- Genomför lektionen med eleverna.