Anders tipsar: Spiral.ac

Publicerat 30 april 2020

När jag pluggade på Komvux så använde sig vår lärare av en metod som jag aldrig innan hade provat på. Vi skulle se en kort (2-6 minuter) film innan lektionen, och därmed vara bättre förberedda när lektionen väl sparkade igång. Jag tyckte det var strålande! Jag hade helt plötsligt en förförståelse för det vi skulle göra på lektionen. Metoden kallade vår lärare för omvänt lärande. Men, som ni alla vet, kärt barn har många namn. När metoden ”slog igenom” hade den fått namnet flippat klassrum i folkmun.

Flippat klassrum innebär att eleverna ser en film, läser en text eller lyssnar på en ljudfil innan lektionen. Jag föredrar att använda filmer till mina flippade uppgifter. Tanken är att den grundläggande genomgången ska vara avklarad innan lektionen startar, och därmed kan vi arbeta med fördjupningar på lektionerna. Det kan vara allt från samtal, diskussioner, pararbete eller arbete i större grupper.

Det finns flera vinster med att arbeta med flippat klassrum. En av fördelarna är att eleverna kan se filmen/genomgången om och om igen. När genomgången endast sker vid tavlan kan det ske massor av saker - en snygg bil passerar skolan, första snöflingorna dalar ner eller en elev kommer försent och missar genomgången. Då är det utmärkt att eleverna kan se genomgången fler gånger än en. Som lärare kan du ju återanvända filmen till nästa år, när det är dags att läsa det aktuella området igen.

När jag började flippa mitt klassrum för 10 år sen upptäckte jag ett dilemma: jag visste inte om eleverna har sett filmen eller inte. Men med teknikens hjälp går det numera alldeles utmärkt att lösa det lilla problemet.

Jag använder mig av den kostnadsfria webbtjänsten Spiral.ac. I korthet går tjänsten ut på att jag spränger in frågor i en film som jag har hämtat från Youtube (min egen film eller någon annans film). Filmen stannar när frågan dyker upp och eleven måste svara på frågan för att filmen ska rulla vidare. Bra va?! Och inte nog med det; alla elevsvar sammanställs på ett snyggt och lättöverskådligt sätt, så då har du skapat dig ytterligare en grund för din bedömning.

Självklart kan man använda detta i klassrummet också, det behöver ju inte vara en flippad uppgift. Här hittar du fyra tutorials till Spiral.ac. Mycket nöje!

https://www.youtube.com/watch?v=DFZzQRT9q5c

https://www.youtube.com/watch?v=eUHMtON7UJ8&t=4s

https://www.youtube.com/watch?v=HYRQ1CPxPnw&t=3s

https://youtu.be/F9NKsT8ztGg


Sköt er och sköt om er!

Om skribenten:

Anders Enström är MA/NO/TK-lärare på Sätraskolan i södra stockholm.
Han har varit nominerad till Guldäpplet 2016 och blev utnämnd till årets pedagog i Huddinge Kommun 2014. Anders är också certifierad AET (Apple Education Trainer) och är en av Sveriges 20 ADE:er (Apple Distinguished Educator). Anders driver också podden "#enströmochgausel, en podd om skola”

Anders Enström