Ankomst till Svalbard

Publicerat 11 aug 2017

Under sommaren har äventyrarna Glenn och Sören kämpat sig fram emot Svalbard. Den fjärde augusti nådde de Svalbard och fortsatte sin resa norrut. Nyligen gled de in i Isfjorden med deras båt Albedo och firade 78 grader nord med wi-fi-uppkoppling. Havsisen i norr ligger tätt mot Nordostlandet. Tyvärr kommer de inte runt hela Svalbard i år utan pausar expeditionen i Longyearbyen och fortsätter nästa år.

Se filmen från Longyearbyen här:

Under deras färd över Barents hav har de kämpat mot vågor och motvind. På grund av vågor och trötthet skadade Sören sitt finger och de blev av med deras ankare. Som tur var fick de via radion kontakt med forskningsfartyget James Clark Ross. Forskningsfartyg undersöker klimatförändringar i både Arktis och Antarktis, vilket såklart gjorde besöket extra spännande.Där kunde kunde förtöja deras roddbåt intill skrovet och en läkare konstaterade en spricka i yttersta leden i Sörens finger. Men det självläker så småningom.De fick både middag, dryck och kaffe samt chans till ett riktigt toalettbesök. Sist men inte minst så har de nu ett ankare och ankarlina igen.

Utöver de små missödena har de varit med om fantastiska natur- och djurupplevelser.

Planera gärna in denna del av expeditionen för hösten och använd våra färdiga lektioner, filmer, foton och faktatexter för att koppla arbetet till de globala målen. En unik möjlighet för årskurs 4-6 och 7-9 att arbeta med de globala målen för hållbar utveckling.

Ett antal ”expeditionsklasser” kommer vara i kontakt med Glenn och Sören under hösten. Ni kommer att kunna följa deras frågor och höra hur det var att ro till Longyearbyen och hur klimatförändringarna påverkas oss och Svalbards människo- och djurliv.

Läs mer här!