Jeans for Africa - Ett spännande projekt på Skapaskolan

Publicerat den 1 okt 2020

Tänk dig att du vaknar upp en dag i kroppen som en bomulls-arbetare. Varje dag så måste du skörda och plocka bomull för att kunna skapa ett par jeans som du inte ens får, ett par jeans som gör av med liter vatten som egentligen du och din familj behöver, ett par jeans som i processen används med hjälp av livshotande kemikalier såsom formaldehyd. Formaldehyd, jo, den kemikalien som orsakar propp i luftvägarna, som gör det svårt att andas, som kan orsaka cancer och blindhet. Varje dag så måste du använda det medlet och riskera din hälsa varje dag, för att komma hem med en remsa pengar som knappt räcker för en måltid.

Men du lever inte så. Du som läser den här artikeln sitter säkert hemma, i din soffa, med en kopp kaffe eller te. Teven sprakar i bakgrunden och doften av lyx kröker in i dina näsborrar. Jag dömer inte dig. De flesta av oss i Sverige har det så. Men ibland så inser inte vi hur bra vi egentligen har det. Blev du arg för att du tappa bort dina nycklar? Eller brände du din tunga när du tog ditt te lite för tidigt? Medan i de utsatta bomullsindustriländerna så svälter de nästan ihjäl, de tvättar sig i avlopp och sover på hård mark.

Jeans for Africa - Skapaskolan

Ibland kan det göra gott att jämföra, att uppskatta och inte utnyttja livet. Snälla tänk lite på dem nästan gång du köper ditt nionde par jeans. Snälla tänk lite innan du klagar på att din snabbmatsbeställning blev försenad. Snälla tänk lite på dem. De utsatta.

Vi i Skapaskolans åtta har bestämt oss att börja med ett projekt som heter Jeans for Africa. Vi valde att börja med detta projekt eftersom vi ville göra en skillnad hos de som bor i utsatta områden och upplysa människor runt om i världen om den mörka sidan bakom klädindustrin. Vi arbetar även med våra skolämnen i detta projektet genom att läsa om kemikalier som används på jeans och kolla på filmer om odlingar och fattigdom i Afrika. Tanken med vårt projekt är att vi ska sälja jeans och samla in pengar för att köpa brunnar till de i Afrika som lider av vattenbrist. Detta probleme påverkar många, men speciellt tjejer eftersom de får inte möjligheter att gå i skolan på grund av att de måste hämta vatten till sin familj. Ett av våra mål med detta projekt är att ge några tjejer möjligheten att gå i skolan och utbilda sig för att sen försörja för sin familj.

Vi startade detta projekt för en vecka sedan och vi har redan flera hundra besökare om dagen på vår hemsida och vi har samlat ihop flera tusen kronor genom vår försäljning av jeans. Vi hoppades på att vårt projekt skulle ta fart på en gång, men det är alltid lika förvånande när något går väldigt bra.

Följ gärna vårt projekt! Dela och stötta!

Länkar

Hemsida: https://jeansforafrica.com/

Instagram: @jeans4africa

Insamling: https://insamling.wateraid.se/fundraisers/jeans-for-africa