Inspireras av Jernvallsskolan - en veteran inom Operation Dagsverke

Publicerat 13 juni 2018

Det är dags att planera in höstens stora händelse, Operation Dagsverke, där eleverna får lära sig om barns rättigheter på riktigt. Genom kampanjen får elever chansen att lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt skapa egna insamlingskampanjer för att hjälpa andra elever.

Låt er inspireras av Jernvallsskolans erfarenheter och tips för en lyckad insamling. Mona Sörlien, engagerad lärare på skolan svarar på våra frågor:

Berätta lite kort om er skola och hur ni har lyckats att skapa ett sånt engagemang kring Operation Dagsverke?

Så länge jag har jobbat här på skolan har vi hållt i ett dagsverke nästan varje år. Jag har jobbat här i 22 år. Vi arbetar med att göra temadagarna roliga och lärorika.

Berätta lite om hur ni organiserar arbetet?

Först röstade vi fram detta i elevrådet men efter några år bestämde vi lärare att vi skulle köra oavsett. På senare år tycker vi att vi vill vara med oavsett vad eleverna tycker, det ingår i vårt läraruppdrag.

Vilka fördelar ser ni med att arbeta med Operation Dagsverke?

Fördelarna är att eleverna får perspektiv på livet här på jorden. Det är inte varje dag de gör något för någon annan, okänd människa.

En annan fördel är att man får tillfälle att diskutera hur man kan hjälpa andra på olika sätt. Kommer pengarna fram? Varför är de fattiga och vi rika? Titta på historiska förklaringar istället för fördomar. Perspektivet på fattigdom, orättvisor, mänskliga rättigheter förändrar ofta djupare än man tror.

Vad är ert tips till andra skolor för att komma igång?

Bästa tipset är att få med sig rektorn. Annars är det viktigt att engagera eleverna. Få med dem i arbetet och ge eget ansvar. Lyssna in deras idéer. Att delta på konferensen ger energi och engagemang, gemenskap som gör att samarbetet blir lättare.

Man måste också göra temadagen inte allt för arbetskrävande. Temadagen ska inspirera och ge kunskaper så man vill göra bra ifrån sig på insamlingsdagen.
Vi brukar också alltid bjuda in de duktiga barnrättsinformatörerna från UNICEF.

Vad är det roligaste med Operation Dagsverke?

Konferensen och temadagen. Olika insamlingsländer ger olika idéer vad man kan göra. När det var Mongoliet, som är ett hästland, så gjorde vi en jättehäst som fick ett fint "lapptäcke" (se bild).

Jättehästen

Ett annat år gjorde vi en ”jäääättenoshörning". Jag frågade bildläraren om hon kunde rita en jättestor noshörning och klippa den i sex delar. Våra sex klasser fick var sin del av noshörningen som de skulle pynta med olika material, sen satte vi ihop alla delar och då såg man att det blev en noshörning. Tillsammans blir världen hel! (se bild högst upp)

Hur använder ni UNICEFs material och barnrättsinformatörer?

Kortleken om barns rättigheter är ett måste. Men allt materialen är kanonbra. Vi tittar även på de tillhörande filmerna, och en bra idé är att även visa dem för arbetslaget.

Hur reagerade eleverna när de fick reda på att er skola vann bästa budskap OD2017?
Reds anm. Skolan vann Bästa budskap då de ”på ett exemplariskt sätt genomfört en temadag för att lyfta kunskapen om barns rättigheter och vikten av att informera om hiv.”.

Stolta och glada. Det gjorde också att fler hör talas om Operation Dagsverke.

Klicka här för att komma till Operation Dagsverke där du kan anmäla din skola