Kom igång med programmering på ett lekfullt sätt!

Publicerat 13 sep 2017

Nu när regeringen har beslutat att programmering ska införas senast 2018 som ett tydligt inslag i flera olika ämnen, framförallt i teknik och matematik, är det många lärare som känner en oro. En del känner sig helt främmande och kanske inte ens är intresserade. Egentligen är programmering en liten del av de nya digitala direktiven, men det är nog den del som flest känner sig osäkra på.

Därför har jag skapat sex lektioner som ett stöd till er som vill ha enkla, tydliga lektioner som täcker av det centrala innehållet som blir obligatoriskt hösten 2018. Lektionsserien heter Programmering från början och alla lektioner är genomförs i klass.

Elever lär sig bäst genom att testa sig fram. Med ”Programmera från början” får eleverna på ett lekfullt sätt prova på den enklaste programmering och koda själva. Jag har inte tagit med olika begrepp som hör till kodning och alla övningar är analoga (utan dator eller surfplatta). Allt för att göra det så enkelt som möjligt.

Allt som behövs för att genomföra en lyckad lektion står tydligt och kortfattat i beskrivningen. Lektionerna kommer inom kort att finnas för att ladda ner på gratisiskolan.se. Det gör att du som lärare kan sätta igång inom kort!

Lektionsserien heter Programmering från början

För cirka fem år sedan började en liten trend i Sverige att koda i skolan. När Karin Nygårds, pionjär för att få in programmering i läroplanen och sedermera programledare för “Programmera mera”, började föreläsa om ämnet blev flertalet lärare intresserade. Däribland jag själv. De få skolor som hade tur att ha en intresserad lärare kunde starta med att programmera på olika sätt efter vad läraren tyckte och kunde. Med det nya tillägget ska alla elever få en grund att stå på innan de lämnar grundskolan.

Överallt i vårt samhälle finns det apparater som är styrda av datorprogram till exempel tvättmaskinen, spelkonsoler och smartphones. Alla dessa apparater är programmerade av en mänsklig hjärna, en programmerare. Tempot på den digitala utvecklingen är snabb, så snabb att det år 2020 kommer det att saknas en miljon programmerare inom EU enligt en rapport från EU-kommissionen.

I artikeln Projektet som ska lära barn programmera står det att många ungdomar använder elektronik i extremt hög omfattning. Ändå är de inte intresserade av tekniken bakom den. Det som ungdomarna ser är egentligen bara fem procent av tekniken, nämligen gränssnittet.

Vi kan inte stoppa utvecklingen och det är inte heller så att vi ska skapa små programmerare av varje elev, lika lite som att svenskan ska skapa författare av alla. Det som behövs är att dagens elever får förutsättningar att vara med i den digitala framtiden.

I skate to where the puck is going to be, not where it has been
Wayne Gretzky

Om skribenten:

Ann Ulfves, Förstelärare Digitalisering/Programmering, Fornuddens skola


Håll utkik, snart släpps dessa lektioner här på Gratis i skolan!

Tillägg av redaktören: Lektionerna finns nu att ladda ner här