Skapa film enkelt med Clips

Publicerat 5 augusti 2020

Välkomna till mitt femte blogginlägg här på Gratis i skolan. I de tre tidigare blogginläggen har jag tipsat om Keynote, Google Formulär och Spiral.ac. Alla tre är fantastiska digitala verktyg som kan användas varje vecka i ett klassrum.

Även i detta blogginlägg ska jag tipsa om en digital tjänst, som verkligen kan få ditt klassrum, och din undervisning, att lyfta än mer. Att arbeta med film i klassrummet är ett bra sätt att få eleverna mer motiverade. Men att bara slänga ut uppgiften ”skapa en film” fungerar sällan/aldrig. Du som lärare behöver skapa en struktur för eleverna att följa, så att de får en ledstång att hålla sig i.

När strukturen är klar brukar frågan ”vilken tjänst/app ska vi använda oss av”, dyka upp. Det absolut vanligaste svaret på den frågan är: iMovie. Det är inget dumt svar alls. Men det finns en ännu bättre app, tycker jag. Den appen heter Clips. Appen innehåller en mängd features (stickers, emojis, affischer etc) som iMovie (och andra filmappar/webbsidor) inte har. Det gör appen än mer kreativ och rolig att använda, för både elever och pedagoger. Appen finns för iPhone och iPad.

Det absolut bästa med appen är att den är lätt att förstå. Ett par enkla ”klick” och du har infogat en stickers eller lagt till en affisch. Clips bygger på korta klipp (därav namnet Clips) och du bygger din film via dessa klipp. Du kan använda dig av kameran eller dina bilder du redan har på din iOS-enhet. Musik-klipp finns också i appen, och det fina är att musiken tonar ut när filmen kommer till ett klipp som har ljud i sig. Appen sköter det själv, skönt va?!

En otroligt härlig funktion är ”tal till text”. När du har slagit på den här funktionen inne i Clips kommer appen automatiskt att omvandla det du säger till text i filmen. Clips är således ett alldeles utmärkt inkluderande verktyg att använda i skolan.

Mina elever får göra egna veckobrev i Clips som de sedan mailar hem till sina vårdnadshavare. Vilket veckobrev vill vårdhavshavare helst ha tror ni? Det textbaserade, torra veckobrevet från deras mentor eller sitt eget barns film som är fylld med tilltalade färger? Retorisk fråga.

Självklart finns det massor av tutorials till Clips på Youtube, jag har här nedan länkat till några av dem. Till höstterminens start kan man låta eleverna skapa en film i Clips, där de får berätta om deras förväntningar inför det nya läsåret.

Intro till Clips

Filma + infoga textsymboler

Livetexter + redigera dessa

Ändra ordningen på dina klipp + spara din film

Om skribenten:

Anders Enström är MA/NO/TK-lärare på Sätraskolan i södra stockholm.
Han har varit nominerad till Guldäpplet 2016 och blev utnämnd till årets pedagog i Huddinge Kommun 2014. Anders är också certifierad AET (Apple Education Trainer) och är en av Sveriges 20 ADE:er (Apple Distinguished Educator). Anders driver också podden "#enströmochgausel, en podd om skola”

Anders Enström