Bad news - ett spel för unga om desinformation

Publicerat den 6 mars 2020

Bad news är ett spel avsett för barn som är 15 år och äldre. Spelet handlar om desinformation på nätet, varför det är ett problem och vilka lösningar som finns. Deltagarna försätts i samma position som personer som skapar desinformation, och på så sätt får de insyn i de olika strategier och metoder som används av ”verkliga” falska nyhetsmakare för att sprida sina budskap.

Spelet har utvecklats i ett samarbete mellan DROG och Cambridge universitet. Nu finns spelet översatt till svenska och i ett samarbete mellan Uppsala och Cambridge visar tester att spelet funkar bra även i Sverige, Grekland, Polen och Tyskland. En lärarhandledning finns på startsidan som förklarar spelet och beskriver till exempel de olika motiven till att ge desinformation. De olika utmärkande dragen som förklaras i detta fall är bedragare, känslor, polarisering, konspiration, misskreditering och trollning. Eleverna kan spela i par och det rekommenderas att de får en chans att prata igenom upplevelserna efteråt.

Missa inte detta spel som du hittar här!

Nedan hittar du ett material som behandlar ämnet tankefällor.

Vi har i ett tidigare inlägg skrivit om just desinformation där vi behandlade vaccinationsmotstånd och desinformation. Du hittar det längst ned på denna sida.