Ta in världen i klassrummet med Skype

Publicerat 2 maj 2017

Det har varit ett riktigt aprilväder den senaste tiden, sol blandas med snöblask. Jag kollar igenom finalisterna i The Battery Challenge. Vilka kreativa och härliga filmer! Årkurs 7 på Östra grundskolan har deltagit i The Battery Challenge under höstterminen. Eleverna upplevde det som ett roligt och lärorikt projekt. Nu är vårens vinnare utsedda, kolla gärna in dem på thebatterychallenge.se/

Två gånger i månaden ska jag tipsa om olika aktiviteter, appar och/eller hemsidor här på gratisiskolan.se. Just i denna krönika kommer jag att tipsa om Skype in the classroom.
Det första steget är att du som lärare registrerar dig på https://education.microsoft.com/skype-in-the-classroom/overview. Under registreringen får du fylla i hur gamla dina elever är, vilken tidszon du befinner dig och vilka ämnen du undervisar i.

När du är klar med registreringen är det dags att välja vilken typ av aktivitet du vill delta i. Följande finns att välja på:

Skype lessons
Precis som namnet antyder har du här möjligheten att anmäla dig till en lektion. Lektionens innehåll framgår tydligt på länken som du kan klicka på. Exempel på lektioner är ”Learn about The Great Barrier Reef”, där du får se djur- och växtliv från världens största barriärrev och Exploring with an explorer”, där man får följa med en äventyrare när han/hon visar, och berättar, om polerna, longituder, ekvatorn etc.

Skype Collaborations
Här har du möjlighet att träffa lärare och elever i andra länder som läser om samma saker som du/ni läser om. När du registrerar dig får du uppge ämne du undervisar i, och här hittar du andra lärare som undervisar i samma ämnen.

Virtual field trips
Visst vore det coolt att besöka Lissabon Zoo, titta på blommor i en nationalpark i Schweiz eller titta in på ett riktigt laboratorium i Kanada? Välj då en Virtual field trip! Boka tid och koppla upp dig på Skype, sen är ni igång!

Find guest speaker
Att lyssna på någon som är intresserad av ett ämne, och som kan berätta på ett entusiasmerande sätt, är bland det bästa man kan göra. Under den här rubriken kan du boka föreläsare i en mängd olika områden. Till exempel en marinbiolog från England, en pingvintränare från Tampa USA eller en forskare på Arktiskt djurliv.

Mystery skype
Det här är ballt! Här får du träffa, via Skype så klart, en annan skolklass från ett annat land. Innan samtalet vet ni ingenting om varandra. Sen ska ni försöka ta reda på vilket land den andra klassen befinner sig i. Kul och spännande.

Så, oavsett väder kan ni du ta in omvärlden i ditt klassrum via Skype in the classroom. Låt dina elever få se andra delar av världen och möta andra människor med hjälp av den digitala tekniken. Vem vet, snart kanske vi kör alla personalmöten via Skype?!

Sköt er och sköt om er!
//Anders Enström

Om skribenten:

Anders Enström

Anders Enström är MA/NO/TK-lärare på Östra grundskolan i Skogås.
Han har varit nominerad till Guldäpplet 2016 och blev utnämnd till årets pedagog i Huddinge Kommun 2014. Anders är också certifierad AET (Apple Education Trainer) och är en av Sveriges 20 ADE:er (Apple Distinguished Educator).


Anders Enström