Tacksamhet i coronatider

Publicerat 18 aug 2020

Elever längtar till skolan – mer än någonsin!

I mars fick jag veta att min skola stänger på grund av Corona! Allt inställt, allt ovisst, ingen mer bio, inga fester, ingen fika med mormor, ingen resa, inget häng med kompisar. Och folk som dör! Väldigt lätt att bli deppig och fokusera på allt negativt...

I början kände jag stor glädje över att skolan stängde. Vilken dröm! Att inte behöva tänka på vilka kläder jag ska på mig, att inte behöva vänta på den där bussen till skolan som aldrig kommer i tid, att inte behöva äta skolmaten, inget mer lärartjat och ingen väckarklocka.

Nu har det gått 5 månader och jag har visserligen haft flera sovmorgnar men jag trodde aldrig att jag skulle säga detta! Jag lääääängtar till skolan och skolmaten! Jag räknar dagarna tills skolan öppnar och jag VILL att lärarna ska tjata på mig. Jag vill inget hellre än att åka buss och få träffa mina skolkompisar.

Tänk om vi kan finna en mening med Corona och att pandemin har lett till att samhället har stannat upp? Att vi alla behöver en förändring där vi förstår att vi måste stanna upp ibland och reflektera. Att människor är mer beroende av varann än vad vi tror? Att ensam inte är stark? Att vi borde vara tacksamma över de små tingen i livet. Att vi måste bry oss mer.

Under Corona-tiden har jag har lärt mig att vara tacksam. Jag funderade på hur man kan öva på att bli mer tacksam.

Här kommer några av mina tips:

1 - Skriv ett brev
Jag skrev ett brev till min mormor och förklarade för henne hur mycket jag älskar och saknar henne. Jag tackade henne för alla gånger som hon lagade min favoritmat och medans vi åt lyssnade på mina kärleksbekymmer.

2 - Var ute mer
Förut fastnade jag lätt framför mobilen och märkte att jag blev stressad av tanken på att missa både häng i skolan och häng på mobilen. Nu försöker jag istället njuta mer av dofterna, ljuden och en och annan fågel jag stöter på under mina promenader. Jag känner tacksamhet över syrenerna, häggen och alla andra blommor, träd och växter som finns där för oss år efter år. Allt detta ledde till att jag fick uppleva närvaro och lugn.

3 - Gör en lista
Innan jag somnar skriver jag ner en lista över alla små och stora saker som jag är tacksam över.

4 - Tacka lärarna
Jag har skrivit uppmuntrande ord till mina lärare. Det är inte bara vi elever som har haft en utmanande vår i och med pandemin. Även lärare har fått slita för en fungerande distansundervisning.

Tacksamhet har faktiskt gjort att jag känner mig gladare. När jag är tacksam och fokuserar på positiva saker i livet känner jag mindre rädsla och oro.

Det är dags att känna tacksamhet över att få gå i skolan och inte ta det för givet. En plats där jag ständigt får växa, drömma och få en bra grund i livet. Det är dags att vi elever förstår och påminner varandra om hur lyckligt lottade vi är som får möjligheten till att utbilda oss gratis. Det är en rättighet vi har som ger oss makt över våra liv.

Jag citerar Malala: “One child, one teacher, one book, one pen can change the world.”

Skolan! Jag har aldrig varit mer redo för dig!
---------

Tips till dig som pedagog!

Den här artikeln är skriven utifrån en elevs perspektiv. Skriv ut artikeln och låt dina elever läsa och sedan fundera på vad de är tacksamma över. Har de ändrat några egna rutiner? Gjort mer/mindre av något? Prata och dela gärna med dig om vad du själv är tacksam över.

Om skribenten:

Peppy Pals är företaget bakom det första digitaliserade läromedlet för värdegrundsarbetet “Peppy Pals School”. De har också utvecklat en serie appar, böcker och filmer för familjer. Genom lek och humor lär de barn i åldrarna 2-8 år om EQ.

Peppy Pals arbetar aktivt för en förändring på internationell nivå tillsammans med OECD (som ansvarar för PISA-rapporterna). Målet är att göra EQ till ett ämne i skolan. Sedan 2018 stöds Peppy Pals av LEGO Ventures.