Inför valet - Kan dina elever genomskåda vilseledande information?

Publicerat den 19 juli 2018

Klartänkts fjärde film – Argumentationsfel

Vi har nyligen publicerat filmserien Klartänkt med tillhörande lärarhandledning på Gratis i skolan. Materialet är främst avsett för högstadiet men kan även användas i undervisning för gymnasieelever.

Klartänkts fjärde film handlar om argumentation. På ett enkelt och roligt sätt uppmärksammas argumentationsfel. Det är ett väldigt bra tillfälle för dina elever att lära sig känna igen när någon argumenterar på ett felaktigt sätt som inte är ok. På så sätt kan de också lära sig att föra diskussioner utan att fastna i fällor som gör att samtalen inte leder någonstans eller att diskussionspartnern får ett övertag genom oschyssta metoder.

Så här i valtider kan det vara riktigt användbart och roligt för dina elever att vara beväpnade med dessa kunskaper när de tittar på valdebatter eller hör vuxna och kompisar prata om valet och politik.

Efter att dina elever sett Klartänkts film om argumentationsfel och du har genomfört den tillhörande lektionen, låt dem gärna titta på en valdebatt där de själva kan plocka ut felen.

Nedan hittar du några andra filmklipp som tar argumentationsfel. De är på engelska så de kan med fördel användas i undervisning i engelska.

Argumentationsfel – ibland ett effektivt vapen

Ofta används argumentationsfel som en teknik för att lura och manipulera eller helt enkelt för att förstöra ett samtal. Du kan se det som en ”cheat code” om man använder en spelreferens. Därför är det viktigt att inte gå i fällan. Ta ett djupt andetag och tänk lite innan du svarar. Kan du urskilja något argumentationsfel i det du just hört?

Det finns så klart också exempel på oavsiktliga argumentationsfel. Oavsett om de är avsiktliga eller ej så är du bättre rustad att föra samtalet till en bra nivå när du har kunskapen att känna igen argumentationsfel.

Ett exempel på ett argumentationsfel som kallas för ”Falskt dilemma” kan vi hitta i detta klipp med George Bush Jr:

Här är ett klipp som innehåller ett smörgåsbord med argumentationsfel, t ex personangrepp. Visserligen på engelska men det som är bra med just detta klipp är att vi får veta vilka argumentationsfel det är frågan om i takt med att de dyker upp. Kan dina elever hitta fler än de som visas? Låt gärna eleverna Googla de engelska termerna (argumentationsfelen) som dyker upp som text i klippet.

I detta klipp så är det återigen Donald Trump som analyseras. Även i detta klipp förekommer en kommentator som förklarar de olika argumentationsfelen när de uppstår. Man bör så klart ha med sig att upphovsmannen till klippet kan antas vara negativt inställd till Trump.

I reklamfilmer kan man ofta hitta argumentationsfel. Syftet är så klart att få dig att köpa produkten eller tjänsten som filmen handlar om. Här är några reklamer i en film där dina elever kan leta argumentationsfel:

Det finns många olika typer av argumentationsfel och det finns kanske ingen större poäng att räkna upp dem alla. Det viktigaste är att lära sig att de faktiskt existerar och att man kan träna upp sin förmåga att känna igen dem. Det är en kunskap man har nytta av i alla ämnen, årskurser och i framför allt, i livet.

Nedan hittar du Klartänkts film som på ett lättförståeligt sätt berättar om argumentationsfel. Glöm inte att ladda ner lärarhandledningen också.

Joachim på Gratis i skolan