Material som kan vara intressant för dig


Spara på vatten Årskurs: 4-6 Ämne: Biologi, Geografi

Vackra illustrationer om svensk matproduktion av Linn Warme Årskurs: Förskola-Förskoleklass, 1-3, 4-6, 7-9, Gymnasiet, Särskola, Vuxenutbildning Ämne: Ämnesövergripande

På lika villkor - Jämställdhet genom livet Årskurs: Gymnasiet Ämne: Historia, Samhällskunskap, SYV

Hitta fästingar!

Lär barn om fästingar innan de skall ut i naturen med det gratis digitala undervisningsmaterialet ”Hitta fästingar”.

I ett samarbete mellan Sverige, Norge, Danmark i EU-interreg ÖKS-projektet ScandTick Innovation har det utvecklats ett undervisningsmaterial om fästingar riktat till barn mellan 8-12 år. Man skall inte behöva vara rädd för fästingar, men såväl barn som vuxna bör veta vad man kan göra för att undvika fästingbett och vad man ska vara observant på om man blivit biten.


Materialet ”Hitta fästingar” innehåller:
- E-learning med bilder, text och ljud som barnen kan klicka sig igenom. Där lär de sig hur man kontrollerar sig för att se om man fått fästing på sig, hur fästingar tas bort och vad man skall vara observant på efter att man tagit bort en fästing som bitit sig fast.
- Quiz som innehåller 7 uppföljande frågor om fästingar och fästingbett
- En musikvideo med dans som barnen kan lära sig.
- Kahoot där barnen kan spela mot varandra enskilt eller i grupp om vem som svarar rätt snabbast på frågor om fästingar och fästingbett.
- En längre quiz med 10 frågor om fästingar och fästingbett.

Det digitala undervisningsmaterialet finns fritt tillgängligt på www.fästing.info. Hela undervisningsmaterialet förväntas ta högst en undervisningslektion á 45 min.

Materialet är fritt från reklam, kvalitetsgranskat och framtaget i ett forskningsprojekt som huvudsakligen är finansierat av EU.