Material som kan vara intressant för dig

Media Smart – läromedlet för källkritik, reklam och media

Gå till materialet
  • Koppling till läroplan: LGR11

Media Smart för årskurs 4-6 består av sju lektioner som syftar till att ge eleverna både en introduktion till reklam, och även att fördjupa sig inom områden som politisk reklam, digital reklam, reklam för barn och unga samt hur kändisar används inom exempelvis sponsring.

Det digitala utbildningsmaterialet Media Smart varvar spännande frågeställningar och analysuppgifter med roliga övningar och diskussionsmaterial där eleverna får lära sig att granska reklam.

Läromedlet innehåller lektioner som Vad är reklam?Att granska reklam och Regler & lagar.

Under lektionerna och övningarna får eleverna reflektera och diskutera med varandra hur de själva påverkas av olika budskap. Du som lärare kan använda hela eller delar av materialet. Varje lektion är fristående och du kan arbeta med dem i den ordning som passar er bäst.Till varje lektion hör en övningsuppgift som ni kan arbeta med tillsammans, eller individuellt. Flera lektioner har tillhörande reklamklipp som ni kan titta på och diskutera, eller så väljer ni egna exempel.

När ni avslutat alla lektionerna kan ni vara med och testa era kunskaper i tävlingen Media Genier. Förutom äran, så kan eleverna vinna pengar till klasskassan.

Läs mer om Media Genier här!

Läs mer och arbeta med Media Smart för ÅK 4-6 här

  • Ämne Bild, Hem- och konsumentkunskap, SO, Svenska
  • Årskurs 4-6
  • Tema Ekonomi & Entreprenörskap, Medier & Källkritik
  • Avsändare Media Smart
  • Externt material