När världens värsta tyfon slog till mot Filippinerna - Lyssna på pod

- Koppling till läroplan: LGR11 och LGY11
Lektionen utgår från en pod om Juvelyn som bor på Filippinerna. I mötet med Juvelyn hör vi hur naturkatastrofer, fattigdom och våld har varit en del av hennes liv och hur hon har kämpat vidare för att skapa en bättre framtid för sina barn.
Eleverna lyssnar på poden (3 min 30 s) och arbetar sedan med att diskutera de tillhörande frågorna. Lektionen avslutas med en fördjupning om Filippinerna.
Med "Utmana fattigdomen" vill We Effect sprida kunskap om landsbygdsutveckling. Resultatet av We Effects insatser blir mat på bordet, inkomst från skörden och att människor tillsammans får en röst i samhället.
Kvinnan på bilden heter Juvelyn Porbus
Fotograf: Marcus Lundstedt
Centralt innehåll
Samhällskunskap i årskurs 7-9
- De mänskliga rättigheterna inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Deras innebörd och betydelse samt diskrimineringsgrunderna i svensk lag.
- Olika organisationers arbete för att främja mänskliga rättigheter.
- Hur mänskliga rättigheter kränks i olika delar av världen.
- Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.
- Hur länders och regioners ekonomier hänger samman och hur olika regioners ekonomier förändras i en globaliserad värld.
- Skillnader mellan människors ekonomiska resurser, makt och inflytande beroende på kön, etnicitet och socioekonomisk bakgrund. Sambanden mellan socioekonomisk bakgrund, utbildning, boende och välfärd. Begreppen jämlikhet och jämställdhet.
- Aktuella samhällsfrågor, hotbilder och konflikter i Sverige och världen. FN:s syfte och huvudsakliga uppdrag, andra former av internationell konflikthantering och folkrätten i väpnade konflikter.
Samhällskunskap Gymnasiet
Syfte
- Eleverna breddar, fördjupar och utvecklar kunskaper om människors livsvillkor med utgångspunkt i olika samhällsfrågor.
- I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om frågor som berör makt, demokrati, jämställdhet…
- Eleverna ska ges möjlighet att utveckla ett vetenskapligt förhållningssätt till samhällsfrågor och en förståelse av det vetenskapliga arbetet med samhällsfrågor.
- Genom undervisningen ska eleverna även ges möjlighet att uttrycka kunskaper och uppfattningar såväl muntligt som skriftligt samt med hjälp av modern informationsteknik.
- Ämne Samhällskunskap
- Årskurs 7-9, Gymnasiet
- Tema Miljö & Hållbar utveckling
- Avsändare We Effect
- Externt material
Hur du använder detta material:
- Börja med att gå till lektionen genom att klicka på den gröna knappen.
- Låt eleverna lyssna på podcasten och arbeta i par med att besvara frågorna som finns löpande i texten.
- Lektionen avslutas med att eleverna får reagera på innehållet i lektionen och skriver en insändare.