Vi rymmer till rymden
- Koppling till läroplan: LGR11
Vi rymmer till rymden!
Vad gör egentligen astronauter i rymden? Hur går de på toaletten i tyngdlöshet? Det och mycket mer får du lära dig när du följer med barnen Hanna och Hans Solo på deras äventyr upp till den internationella rymdstationen, ISS. Det blir några intensiva dagar bland astronauter, satelliter och basketbollar där verklighet blandas med fantasi.
Skolmaterialet ger baskunskaper om bemannade rymdfärder och livet på en rymdstation. Det består av en lärarhandledning med bakgrundsfakta och tips, samt ett elevmaterial. Elevmaterialet är 32 sidor och för varje kapitel finns återkopplande frågor och faktarutor. Det avslutas med ett rymdspel för repetition av fakta. Skolmaterialet är avsett för elever i årskurs 3, 4 och 5.
Centralt innehåll
Årskurs 1-3
Fysik - Kraft och rörelse
- Tyngdkraft och friktion som kan observeras vid lek och rörelse, till exempel i gungor och rutschbanor.
- Materials egenskaper och hur material och föremål kan sorteras efter egenskaperna ut- seende, magnetism, ledningsförmåga och om de flyter eller sjunker i vatten.
Biologi - Kropp och hälsa
- Människans upplevelser av ljus, ljud, temperatur, smak och doft med hjälp av olika sinnen.
Biologi - Kraft och rörelser
- Tyngdkraft och friktion som kan observeras vid lek och rörelse, till exempel i gungor och rutschbanor. Eleven kan samtala om tyngdkraft, friktion och jämvikt i relation till lek och rörelse.
Årskurs 4-6
Fysik - Fysiken och världsbilden
- Människan i rymden och användning av satelliter.
- Hur ljud uppstår, breder ut sig och uppfattas av örat.
Biologi - Natur och samhälle
- Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.
- Ämne Biologi, Fysik
- Årskurs 1-3, 4-6
- Tema Övrigt
- Avsändare Rymdstyrelsen
- PDF-fil