Row around Svalbard

Row around Svalbard

Row Around Svalbard

En skolsatsning som utgår från fyra av de Globala målen. Följ med på en 3000 kilometer lång rodd runt Svalbard, upplev och lär om klimatförändringarna med oss.

Följ med oss på en resa runt Svalbard! Tillsammans sätter vi fokus på och bekämpar klimatförändringarna.

Row around Svalbard är en unik möjlighet för elever i årskurs 4-6 och 7-9 att arbeta med de globala målen på ett konkret sätt. Ta med klassen och följ två äventyrare ro runt Svalbard.

Under sommaren har äventyrarna Glenn och Sören kämpat sig fram emot Svalbard. Den fjärde augusti nådde de Svalbard och fortsatte sin resa norrut. Nyligen gled de in i Isfjorden med deras båt Albedo och firade 78 grader nord med wifi-uppkoppling. Havsisen i norr ligger tätt mot Nordostlandet så tyvärr kommer de inte runt hela Svalbard i år utan pausar expeditionen i Longyearbyen och fortsätter nästa år.

Arbeta med de globala målen

Row around Svalbard sätter fokus på klimatförändringarna i Arktis med utgångspunkt i fyra av de globala målen:

- Hållbar energi för alla
- Hållbar konsumtion och produktion
- Bekämpa klimatförändringen
- Hav och marina resurser

Så använder du materialet

Till varje globalt mål hittar du en guide, övningar och faktablad. Du laddar ner allt material nedan. Du hittar även inspirerande filmer där ni kan följa äventyrarna Sören och Glenn.

Filmer

Du hittar många filmer att använda i undervisningen i Facebook-flödet på den här sidan.

Isen försvinner

Ingen har någonsin rott runt den norska ögruppen Svalbard. Det beror främst på att det tidigare inte varit möjligt – det har aldrig funnits så lite havsis runt norra Svalbard som nu. Somrarna vid 80 grader nord blir mer och mer fattiga på is och 2017 ser ut att bli en rekordsommar.

Om expeditionen

Sören Kjellkvist och Glenn Mattsing ska tillsammans ro runt Svalbard. Varje dag kommer de att förmedla bilder och filmer från livet ombord oceanroddbåten Albedo.

Datum och andra siffror

Start: 19 juli 2017
Längd: > 3 000 kilometer
Tid: ca 2 mån
Medeldistans per dag:ß 70 km

Expeditionsklasser

Till resan har vi utsett ett antal klasser som får följa rodden. Flera gånger varje vecka pratar äventyrarna Sören och Glenn med elever runt om i Sverige och svarar på deras frågor. Följ expeditionsklassernas arbete på bloggen.

Material från Row around Svalbard
Vi hittade inga produkter för ditt val.