Inför besök på gymnasier
- Koppling till läroplan: LGR11
I den här lektionen får ni prata om framtidsdrömmar, yrken och framförallt val av utbildning. Eleverna får ta reda på vilka yrkesutbildningar som finns på skolan ni ska besöka och vilka yrken dessa utbildningar kan leda dit.
I skolan ska alla elever få lära sig om olika yrken och utbildningar. Studie- och yrkesvägledning är hela skolans uppdrag och blir bäst när det är en del av undervisningen. Med hjälp av de här lektionerna kommer ni att lära lite om i första hand praktiska yrken och utbildningsval. Med lektionerna får eleverna också reflektera kring vad de skulle vilja arbeta med i framtiden.
Koppling till kursplaner, årskurs 7-9
Samhällskunskap
- Arbetsmarknadens och arbetslivets förändringar och villkor, till exempel arbetsmiljö och arbetsrätt. Utbildningsvägar, yrkesval och entreprenörskap i ett globalt samhälle. Några orsaker till individens val av yrke och till löneskillnader.
Svenska
- Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.
Kopplat till perspektiv inom vuxen-och SFI-utbildningen
Vuxenutbildningen ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja att pröva och omsätta nya idéer i handling och att lösa problem. Vuxenutbildningen ska bidra till att alla elever utvecklar ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap, företagande och innovationstänkande vilka ökar elevernas möjligheter till framtida sysselsättning, genom företagande eller anställning. Vuxenutbildningen ska säkerställa att eleverna ges en grundläggande kunskap om arbetsmarknaden,
I ett allt mer digitaliserat samhälle ska vuxenutbildningen också bidra till att utveckla elevernas digitala kompetens. Utbildningen ska bidra till att alla elever utvecklar förståelse av hur digitaliseringen påverkar individen och samhällets utveckling. Alla elever ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik. De ska också ges möjlighet att utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att kunna se möjligheter och förstå risker samt för att kunna värdera information. Genom dessa kunskaper och förhållningssätt kopplade till digital kompetens, entreprenörskap och innovationstänkande utvecklar eleverna förmågor som är viktiga i såväl arbets- och samhällslivet som vid vidare studier.
- Ämne Samhällskunskap, SFI, Svenska, SYV
- Årskurs 7-9
- Tema Framtidens yrken
- Avsändare WorldSkills Sweden
- PDF-fil
- Välj och ladda ner den lektion du vill att ni ska arbeta med.
- Gå igenom materialet och förbered lektionen.
- Genomför lektionen med eleverna.