Så funkar mejeri – ett material framtaget för restaurangskolor på gymnasiet

Fokus i Så funkar mejeri är sådant som kan vara svårt att lära ut i ett klassrum med bibehållet engagemang från eleverna. Här motiveras inlärningen av den digitala formen och av att eleverna jobbar problembaserat och verklighetsanknutet.
Fakta varvas med kreativa utmaningar inom tre områden:
- Hur mejeriprodukter blir till och får sina olika egenskaper
- Att göra ett aktivt val utifrån kunskaper om ursprung, djurhållning och miljöpåverkan
- Att välja rätt produkt för att få den effekt man vill ha i maten.
Så funkar mejeri har tagits fram i samarbete med gymnasielärare på restaurangutbildningar och med kockar. Materialet riktar sig till elever och består av tre interaktiva utmaningar med tillhörande informationskällor som kan användas i undervisningen. Innehållet baseras på läroplanen för årskurs 1 och 2. Upplägget är enkelt och tydligt och eleverna kan arbeta i egen takt.
Program:
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Kurser att koppla materialet till:
Livsmedels- och näringskunskap
Bageri 1
Choklad och konfektyr
Konditori 1
Livsmedels- och näringskunskap 2
Matlagning 1
Ämnen
Livsmedels- och näringskunskap
Bageri- och konditorikunskap
Matlagningskunskap
- Årskurs Gymnasiet
- Tema Hälsa & Mat, Miljö & Hållbar utveckling
- Avsändare Arla
- Externt material