VILJAN ATT VETA: Från upptäckt till läkemedel (film 2)
- Koppling till läroplan: LGY11
Viljan att veta är titeln på två filmer med tillhörande lärar- och elevmaterial.
Den här korta reportagefilmen (5 min) handlar om Tomas Lindahls upptäckt av DNA-reparation, som många år senare gav honom Nobelpriset (2015).
Syftet är att eleverna ska reflektera över vad det innebär att vara forskare, använda naturvetenskapliga begrepp, sammanfatta en naturvetenskaplig teori och att förstå och öva på att förklara nyttan av en viss upptäckt.
Du får tillgång till:
- Lärarhandledning med frågor och upplägg
- Vetenskaplig ordlista
- Elevmaterial med gruppuppgifter, instuderingsfrågor och lästips
- Quiz med facit
Ladda ner lärarhandledningen genom att klicka på den gröna knappen.
Centralt innehåll
- Naturvetenskapliga arbetsmetoder
- Arvsmassans uppbyggnad och mutationer
Mer om VILJAN ATT VETA: från upptäckt till läkemedel
I KI-laboratoriet på 1970-talet upptäckte Tomas Lindahl att DNA inte är en stabil molekyl och att cellen därför har en verktygslåda med verktyg som kan känna igen och reparera olika skador på DNA. Han upptäckte proteinmolekylen DNA-glykosylas som reparerar DNA genom att avlägsna och ersätta skadade baspar. Samtidigt som upptäckten förklarar hur mänskligt liv är möjligt, är den avgörande för att förstå hur cancer uppstår. Upptäckten har lett till helt nya sätt att behandla vissa former av cancer med läkemedel, något som gör att behovet minskat av behandling med cellgifter och strålning. I filmen medverkar fyra personer: Tomas Lindahl (Nobelpristagare 2015), Siv Ljungquist (tidigare forskare), Thomas Helleday (forskningsledare, Karolinska institutet) och Simon Boulton (forskningsledare, Francis Crick Institute).
Källor: Cancerfonden, Karolinska institutet, Göteborgs universitet, Nobel Center
Det finns även ett liknande material om forskaren Elinor Ostrom som heter VILJAN ATT VETA: från upptäckt till hållbar ekonomi (se nedan).
- Ämne Biologi, Kemi, Naturkunskap, NO, Ämnesövergripande
- Årskurs Gymnasiet, Vuxenutbildning
- Tema Forskning för skolan, Framtidens yrken, Hälsa & Mat
- Avsändare Vetenskapsrådet
- Film