Smart sätt att jobba digitalt i skolan

Publicerat 2 april 2020

”Digitaliseringen har gått framåt fem år på två veckor”, sa Peter Fredriksson, Generaldirektör på Skolverket i slutet av mars 2020. Fem år är att ta i, men visst har digitaliseringen i skolan hoppat uppåt ett par snäpp. Framför allt har fler har insett digitaliseringens otroliga kraft och fler har, förhoppningsvis, förstått att variation under lektionerna är A och O, och det kan de digitala verktygen vara med att skapa.

De digitala verktygen skapar också en inkluderande undervisning. En undervisning där alla elever har möjlighet att tillgodogöra sig informationen/instruktionen/uppgiften genom film, ljud, text och bild. Visa mig den textbok som kan kombinera dessa element.

I dessa fjärr- och distansundervisningstider kan det vara bra att skapa uppgifter där elevernas svar automatiskt samlas in. Du får snabbt en överblick på vilka elever som har gjort vad. Eftersom mina inlägg här på Gratis i skolan ska handla om verktyg som är gratis, så här kommer således dagens tips: Google Formulär.

Alla har någon gång svarat på ett Formulär. Det är ett vanligt sätt att samla in svar från stora grupper. Jag har använt Formulär för att samla in svar från både elever och kollegor om vissa digitala tjänster eller fortbildningsinsatser. Men det är ju inte särskilt nytänkande eller kreativt, men att använda Formulär till att skapa digitala versioner av Breakout Challenges är både nyskapande och kreativt. Kortfattat går det ut på att du skapar ett antal frågor som eleverna ska svara på. Den roliga lilla twisten på en Breakout challenge är att eleverna måste svara rätt på fråga 1 för att komma till fråga 2. När du har skapat din egen Breakout Challenge kommer elevernas svar automatiskt att samlas in. Prydligt och fint i ett kalkylark. Bra va?!

Ett hett tips är att gå med i Facebook-gruppen Escape The Classroom - Sweden. Här delas det massor av tips på hur man kan bygga sin Challenge.

Om du vill testa en enkel Breakout Challenge får du gärna testa den här om Immunförsvar, virus och bakterier.

Stort lycka till med att göra din undervisning mer inkluderande och ännu mer intressant!

Nästa inlägg kommer att handla om Flippat Klassrum. Så häng med och dela inläggen på dina sociala medier OCH till dina kollegor som inte har sociala medier (och det är ganska många har jag förstått).

Sköt er och sköt om er!

Om skribenten:

Anders Enström är MA/NO/TK-lärare på Sätraskolan i södra stockholm.
Han har varit nominerad till Guldäpplet 2016 och blev utnämnd till årets pedagog i Huddinge Kommun 2014. Anders är också certifierad AET (Apple Education Trainer) och är en av Sveriges 20 ADE:er (Apple Distinguished Educator). Anders driver också podden "#enströmochgausel, en podd om skola”

Anders Enström