Kursmaterial för gymnasiet - unik samling

Publicerat 7 maj 2021

Vi vill i detta inlägg tipsa om en fantastisk resurs producerad av gymnasieläraren Joni Stam.

Han beskriver själv sin webbplats så här:

"Jag inledde arbetet med webbaserad undervisning 2010 och www.larare.at föddes 26 februari 2012. Lärare och elever runt om i Sverige och andra länder har hittat och använder min sida dagligen. 2019 översteg antalet besök på sajten till 3 000 000 på ett år.

Webbplatsen är idealisk för den som inte kan närvara i skolan och speciellt användbar både hos lärare och elever i dessa pandemitider. Via öppningssidan kommer man åt sajterna via alfabetet högst upp eller genom att skriva sökord i Google-sökfältet. Eller varför inte bara kika i innehållsförteckningen.

Webbplatsen erbjuder material som behövs för att genomföra flertalet teoretiska gymnasiekurser. Det finns fakta, instruktioner, stöd i lärandet, textdokument, bildspel, övningar och uppgifter, samt användbara länkar. Allt som ligger på webbplatsen får användas och delas eftersom Creative Commons gäller. Detta innebär att när du använder material från platsen skriver du varifrån materialet kommer och vem som står bakom det; alltså webbadress och mitt namn: Joni Stam.

Sidan är ett mycket bra komplement i undervisningen på gymnasienivå där eleven får tillgång till kursupplägg, kursinnehåll och kursmaterial. Men webbplatsen är inte bara en virtuell lärobok med fakta och uppgifter, den ger också eleven lättöverskådlig tillgång till Skolverkets styrdokument och sajter och uppgifter kopplade till dem."

Om skribenten:

Jag är IKT-pedagog och legitimerad gymnasielärare i svenska och filosofi. Undervisar också i religion och psykologi.

Mitt mål som lärare har alltid varit att bli bättre; både vad gäller lärande och IKT.
Hävdar att paketeringen av information är minst lika viktig som informationen i sig för är den illa genomtänkt når den inte fram. Därför tycker jag om att skapa lärplattformer med väl genomtänkt gränssnitt vilket www.larare.at är mitt mest ambitiösa projekt, men jobbar även väldigt mycket i Google-miljöer som är ett fantastiskt hjälpmedel i lärandet, se t.ex. alla mina presentationer som alla har tillgång till och kan använda.